آشنایی با پایگاه اطلاعاتی Science Direct
ساینس دایرکت یکی از زیرمجموعههای الزویر، از بزرگترین ناشران علمی دنیا و از پیشگامان تولید و ارائه اطلاعات در زمینه های علمی، فنی و پزشکی است . ساینس دایرکت سرویس اطلاعات الکترونیکی برای دسترسی به مجلات تمام متن علمی از انتشارات Elsevierاست. در پایگاه اطلاعاتی ساینس دایرکت، موضوعات به چهار دسته اصلی شامل Physical Sciences and Engineering، Life Sciences، Health Sciences و Social Sciences and Humanities تقسیمشدهاند. پوشش موضوعی آن عبارتاند از:
کشاورزی و علوم زیستی، هنرها و علوم انسانی، بیوشیمی، ژنتیک و زیستشناسی مولکولی، تجارت، مدیریت و حسابداری، مهندسی شیمی، شیمی، علوم تصمیمگیری، زمین و علوم سیارهای، اقتصاد، اقتصادسنجی و مالی، مهندسی، محیطزیست، ایمنیشناسی و میکروبیولوژی، علوم مواد، ریاضیات، پزشکی و دندانپزشکی، علوم اعصاب، پرستاری، فارماکولوژی، سمشناسی و علوم دارویی، فیزیک و ستارهشناسی، روانشناسی، علوم اجتماعی، دامپزشکی و علوم دامی.
جهت دسترسی به این بانک اطلاعاتی می توانید در وب سایت کتابخانه مرکزی و یا وب سایت کتابخانه دیجیتال دانشگاه در بخش منابع الکترونیک بر روی لوگوی Science Direct کلیک نماید. از آنجا که این پایگاه اطلاعاتی مجلات Open Access را هم پوشش می دهد، در خارج از IPدانشگاه نیز امکان جستجو در آن وجود دارد ولی دسترسی به متن کامل مقالاتی که از طریق کنسرسیوم وزارت بهداشت در اختیار دانشگاه ها قرار گرفته است تنها در IP دانشگاه و یا از طریق نصب و استفاده از VPN امکانپذیر می باشد.
ثبت نام در Science Direct
پس از ورود به صفحه اول این پایگاه می توانید گزینهsign in را انتخاب نمایید. پس از register شدن در این پایگاه می توانید از امکاناتی مانند ذخیره نمودن استراتژی جستجو و استفاده از سیستم های آگاهی رسانی جاری (Alert) استفاده نمایید.
دسترسی به اطلاعات در این پایگاه از طریق امکانپذیر است:
1- Journals & Books Browse
2- Quick Search
3- Advanced Search
مرور مجلات و کتاب ها (Journals & Books Browse)
در این قسمت شما می توانید به عناوین کتاب ها و مجلات به صورت الفبایی و موضوعی دسترسی داشته باشید. در قسمت موضوعی (Domain) با انتخاب یک موضوع می توانید زیرمجموعه (Subdomain) آن را نیز انتخاب نمایید. در سمت چپ این صفحه همچنین امکان محدود کردن با Publication Type و Access Type وجود دارد.
جستجوی سریع (Quick search) :
در صفحه اول این پایگاه امکان جستجوی سریع وجود دارد. در این روش سه فیلد جستجوی Keywords(کلیدواژه)، Authors(نام نویسنده)، Journal or book title(عنوان نشریه یا کتاب) وجود دارد. می توانید جستجوی خود را به Volume(جلد)، Issue(شماره)، و Page(صفحه) نیز محدود کنید.
جستجوی پیشرفته(Advanced search) :
با انتخاب گزینه Advanced Search وارد صفحه جستجو می شوید. با جستجو در باکس Find articles with these terms جستجو در متن کامل مقالات انجام می شود. شما می توانید جستجوی خود را با عنوان مجله یا کتاب، سال انتشار، نام نویسنده/نویسندگان، وابستگی سازمانی نویسنده و یا جستجوی کلیدواژه در عنوان، چکیده و کلیدواژه محدود نمایید. همچنین می توانید با قرار دادن کلیدواژه در باکس title، از پایگاه بخواهید که تنها مقالاتی که کلید واژه مورد نظر شما در عنوان آن مقالات وجود دارد را بازیابی نماید. در پایین صفحه می توانید جستجوی خود را به انواع مقالات محدود نمایید.
در این صفحه امکان استفاده از عملگرهای بولی And، OR و NOT وجود دارد جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه استفاده از این عملگرها به این لینک مراجعه نمایید.
صفحه نتایج:
در صفحه نتایج، لیست رکوردهای بازیابی شده اعم از مقاله یا کتاب مشاهده میشود. اگر رکورد بازیابی شده یک مقاله باشد عنوان مقاله، نویسنده، منبع آن و لینکهای Abstractو PDF قابلمشاهده است و چنانچه رکورد بازیابی شده کتاب یا بخشی از کتاب باشد عنوان کتاب، نویسنده و سال انتشار آن مشاهده میگردد.
در سمت چپ صفحه با استفاده ازRefine by، امکان محدود کردن نتایج جستجو بر اساس محدوده سالی، نوع مدرک و …وجود دارد.
همچنین در قسمت بالای سمت راست صفحه می توانید نتایج جستجو را بر اساس میزان ارتباط(Relevance) و یا تاریخ (Date) مرتب نمایید. با انتخاب گزینه Date، نتایج بر اساس جدیدترین مقالات مرتب خواهد شد.
در زیر هر مقاله بازیابی شده که در صفحه نتایج نشان داده می شود چکیده مقاله و لینک دانلود فایل pdf مقاله (در صورت اشتراک و یا رایگان بودن) وجود دارد. همچنین گزینه export امکان خروجی گرفتن اطلاعات مقاله جهت ارسال به نرم افزارهای مدیریت منابه مانند EndNoteرا مهیا می کند.